3 Aralık 2010 Cuma

alternatif, perecvari roman yazım tekniği

 

İnsanlar kitap okurken kaç sayfa okuduklarına çok dikkat ederler. Sayfa çevirmeninin hazzı da başkadır. Şöyle bir sayfa düzeni düşünüyorum

 

Her sayfa enlemesine ikiye bölünmüş olacak. Üst kısımların sayfa numarası farklı alt kısımların ise farklı olacak. Oku sayfaya baktığında üst yarının sayfa numarasını “1”, alt yarının sayfa numarasını “88” görecek. Birinci sayfayı çevirince arkasındaki sayfa da ikiye bölünmüş olacak, tüm kitap gibi, üst kısım “2” alt kısım ise “89”.

 

 

Okumaya rakam sırasına göre gidilecek ve 87 sayfalık kitabın sonu olacak. 87 sayfada bir hikaye yazmış olacağım. Okur isterse 88’den başlayan ikini kısmı da okuyabilecek. İkinc kısım ise ilk kısımdaki hikayenin devamı, farklı bakış açısı, sırlarının, gizeminin çözüldüğü kısım gibi olacak. Öyle bir sistemle yazacağım ki. 103 sayfadaki ilginç hadise okuyucuya 16. sayfayı anımsatacak ve 16. sayfa da tam önünde olacak.

 

Yine romanın küçük bir kısmında kendinden bahsettiğim bir karaktere 43. sayfada yer verirsem, 130. sayfa da o karakter hakkında bir done vererek, okuyucuya kolay bir dönüş şansı tanıyacağım.

 

Perecevari zorlukları olan, deneysel, bulmaca gibi bir deneyim olacak ve muhakkak yapacağım.

Hiç yorum yok: