Daha güzel bir dünya, daha adil bir dünya ile geçerli değil midir? Adalet kavramının temellerinden biri de aslında tam bölünebilme ilkesinden beslenmektedir. 3 elmayı 4 kişi nasıl paylaşır? Ya da 5 kediyi 6 kardeş. Bu ve benzeri sorunlarımız adalet kavramını zedeleyen durumlardır. Dünyayı daha çekilmez bir hale getiren de bu paylaşamama sorunu değil midir?
Bir haftayı iki kişi nasıl paylaşabilir? Paylaşamaz. Tek gün, çift gün uygulamasına gitseler ,ki bu kavram bana her zaman muamma gelir, biri diğerinden bir gün fazla çalışacaktır. Nerede adalet? Hadi 3’er gün çalışsınlar 7. günün biri ilk yarısını biri, öteki yarısını ikinci çalışsın. Adalet bu şekilde sağlanabilir mi? Sağlanamaz çünkü; sabah erken çalışan ile öğlen çalışan bir olmaz.
İki kişi bir ayı nasıl paylaşabilir? Bir ay bazen 30 gün, bazen 31 gün çekiyor. Artık yıl durumundan kaynaklı Şubat ayı 29 gün çekiyor. 31 gün çeken bir ayı iki işçi paylaşamaz. 3 işçi de paylaşamaz. 31 asaldır böyle bir ayı sadece 31 işçi eş olarak paylaşabilir.
Derdimi anlattığım kanısındayım. Şimdi de çözümümü üretiyorum. Bir yıl 360 gün olsun. 36’şar günden 10 ay bölünsün. Bir hafta 6 gün olsun.
Her hafta 6 gün olacak. 2 gün hafta sonu, 4 gün hafta içi olacak. 4 günü paylaşmak zor olmasa gerek. Her ay 6 hafta olacak ve 36 günden oluşacak.
Bu durumda dünyanın dönüşünden dolayı mevsim kayması olacağı kaygısını hissedebilirsiniz. Bunun çözümünü kayıp gün uygulaması ile çözeceğim. Her yıl 5 gün kayıp gün olacak, her dört yılda bir de 6 gün kayıp gün olacak. Kayıp günler herkes için tatil olacak. Hayat duracak. Bu herkes için çok faydalı bir durum bence. Herkes bazen zamanın durmasını ister. İşte bu kayıp günlerde sanki yaşam duracak. Herkese ihtiyacı olan o durmuş zamanı yılda 5 kez veren muhteşem bir sistem bu.
Ayların ve günlerin isimleri konusu. Bence bu sefer isim vermeyelim. Numaralandıralım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder